Elastomerlerde kalsit kullanımı
Elastomerlerin sayısı oldukça geniştir ve neredeyse tüm teknik kauçuk ürünleri dolgu olarak kalsiyum karbonat ihtiva eder. Değişken sadece uygulamaya göre oranlardır.
Örneğin, d50 değeri 5 ila 15 mikron arasında, top cut değeri 40 ila 80 mikron arasında ve özgül yüzey alanı en çok 1 g/m2 olan dolgular, genişletici ve ucuzlatıcı ajanlar olarak kullanılırlar. En önemli uygulamalar; kablo dolgu karışımları ve SBR veya NBR lateks ile halı tabanı üretimini içerisine almaktadır. Uygulamanın türüne göre dolgu oranı % 20 ila % 80 arasında değişmektedir.
Öte yandan,d50 değeri 4 ila 8 mikron arasında, top cut değeri 16 ila 40 mikron arasında ve özgül yüzey alanı 1 ila 2 g/m2 olan kalsiyum karbonatlar, ilk ve en önde gelen takviye edici ajanlardır. Bunların temel görevleri, karıştırılmış ebonit olmayan eşyaların, sanki ebonitmiş gibi boyutsal dengelerini geliştirmektir. Ebonitleşme işlem şartlarının izin verdiği oranda, mümkün olduğu kadar çok dolgu ilave edilmektedir. Arada sırada daha yüksek oranlar kullanılsa da, %40 ila %60 arasında dolgu kullanımı kolaylıkla mümkündür.
d50 değeri 1-3 mikron arasında, top cut değeri 7 ila 15 mikron arasında ve yüzey alanı 4 ila 10 g/m2 olan doğal kalsiyum karbonat, dağıtıcı ve proses yardımcısı gibi hareket ederler. Eğer %15-50’si 1 mikrondan küçük dolgular kullanılırsa, bu dolgular kauçuk karışımlarının kollodial oranlarını etkiler. Bunlar karıştırma sırasında oluşan topaklanmaların homojen homojen dağılımını geliştirir ve kauçuk karışımlarının extrüzyon ve kalenderlenme özelliklerine yardım eder. Bunlar ana olarak kaolin, silikat ve karbon siyahı gibi diğer dolgularla kombinasyon halinde kullanılır. Duruma göre %15 ila % 30 arasında ilave edilirler.
Uygulama | Dolgu Oranı ( % ) |
Dış lastik
Konveyor kemerleri Yer döşemesi Çatı kaplama levhaları Tüp-Boru Kablo Kalıplanmış eşyalar Ayakkabı tabanları Halı tabanları |
50-60
10-40 40-60 35-55 30-40 20-80 10-20 5-15 60-80 |
Elastomerlerdeki tipik dolgu oranları
d50 değeri 1 mikronun altında, top cut değeri 6 mikrondan küçük ve yüzey alanı 7 ila 10 g/m2 olan çok ince kalsiyum karbonat türleri, katkılara has özellikler sahiptir. Bunların kauçuk karışımlarındaki ana etkileri, kollodial boyut dizisini geliştirmeleridir. 1’ den 600 nm arasında sıralanan kalsiyum karbonat, silika ve karbon siyahının etkileri ile karşılaştırılır. Burada kalsiyum karbonat, silika ve karbon siyahı gibi aktif dolguların dağılımını kolaylaştırmak için eklenmektedir.%10-15 oranında bir kalsiyum karbonat katkısı bu tür etkilere ulaşmak için yeterlidir.
Kalsiyum karbonat parçacıkları kollodial dizin üzerinde takviye edici bir etkiye de sahiptir. Ebonitleşme hızlandırıcı, reçineler, çinko oksit, peroksit, yaşlandırma geciktirici ajanlar, anti-ozonant vakslar, pigmentler veya sülfür gibi diğer bileşenlerin daha homojen bir şekilde dağılmasını sağlamaktadır. Bu durum başka avantajları da berberinde getirir.
- Karıştırma süresinin azalması
- Karıştırma ısısının düşmesi
- Sabit ebonitleşme kalitesi ve mikser parametrelerinin çoğaltıla bilirliği
- Enerji giderlerinin korunması
Özellikle, silika ve karbon siyahının yüksek oranlarda kullanıldığı,EPDM,NBR,CR ve doğal kauçuk karışımlarında, çok ince kalsiyum karbonatın kullanılması tavsiye edilmiştir. Bu tür plastikler, conta, ayakkabı tabanı, V-kayışları, tekerlek gibi bir çok alanda kullanılmaktadır.
Kalsiyum karbonat kullanımın ikinci bir önemi ise, toz alıcı ve çözücü ajan olarak kullanılmasıdır. Çözücü ajanlar ve talk kullanımı pahalı olduğu zaman, kalsiyum karbonat kauçuğun tabaklarının atılmasında kullanılmaktadır.