PVC Kablo uygulamaları
Plastifiye edilmiş PVC ürünlerinde, hem kaplı hem de kapsız kalsiyum karbonat dolgular uygulamanın türüne( kablo, yer döşemesi, profiller, filmler) ve plastikleştiricinin tipine göre yer almaktadır.
Örnek olarak, kablo üretiminde, farklı üç temel uygulama vardır; yalıtım, kılıflama ve dolgu karışımları. Pratik denemeler, uygun mekanik ve elektriksel özelliklerin yalnızca kalsiyum karbonat ile mümkün olduğunu göstermiştir. Bu dolguların istatiksel çapları 2 mikron civarında olmalıdır. Ortalama tane boyutu dağılımında top cut değeri 10 mikronu geçmemelidir.
Kablolardaki dolgu oranı, kablonun kullanım yerine bağlıdır. Günümüzde düşük voltajlı kablolar ( 1000V’a kadar ) genellikle PVC ile izole edilmektedir. Bir izolasyon karışımının dayanım süresi, elektriksel, mekanik ve termal yükler altında 30 yıldan az olmamalıdır. Düşük voltajlı kablolarda bu süreyi garantiye almak için kalsiyum karbonat miktarı, 105 °C ’nin altındaki işlem sıcaklıkları için % 40’ı, daha yüksek sıcaklıklar için %25’i aşmamalıdır. Orta voltajlı kablolar ( 1000-10000 V ) için maksimum %10 kalsiyum karbonat dolgusu kullanılmalıdır. Bu tür gereksinimler için kalsine kaolin de iyon tarayıcısı olarak ilave edilir. Buradaki amaç ise PVC karışımı içerisindeki katyonları absorve etmek ve bunları hazır hale getirmektir. Bu şekilde formülün izolasyon özellikleri geliştirilmiş olur. Yüksek gerilimli kabloların izolasyonu PVC ile yapılmaz.
Normal kablo kılıfları % 40 ile % 50 arasında kalsiyum karbonat ihtiva eder. Bu durumda, dolgu, akış özelliklerini önemli ölçüde geliştirir, bu yüzden extrüzyon özellikleri de kapasite artışı olarak gelişir. İlave olarak, nihai üründe dolgu kullanılmamış plastiklere göre çok daha iyi termal iletkenlik elde edilir. Böylece, elektrik transferindeki ısı oluşumu sayesinde çevreye elektrik dağıtımı çok daha iyi olabilir.
İzole edilmiş elektrik kondaktörleri arasındaki boşluklar dolgu karışımlarıyla doldurulur. Bu karışımlardan, herhangi bir mekanik gereksinim karşılaması beklenmez. Bu sebepledir ki karışım içerisine % 90 oranında dolgu girmek mümkündür. Bu tercihte tabii ki fiyatların da etkisi vardır. Özellikle tercih edilen kablo dolgu karışımları, PVC atıkları veya EPDM gibi yüksek dolgulu kauçuklardır.
Kablo endüstrisinin dışında, esnek PVC de, yer döşemeleri ve profil extrüzyonu için oldukça önemlidir. Esnek PVC profiller genellikle otomotiv endüstrisinde,köşe koruma şeritleri, dekoratif süs, ve inşaat sektöründe ise ekleme bandı ve kenar tahtası olarak kullanılır. Fakat buzdolabı contaları ve esnek tüpler de günümüzde PCV’den imal edilmektedir. Bu ürünlerdeki dolgu miktarı ortalama % 15 ve % 45 arasındadır.